Saites uz zinātniskajiem pētījumiem,
publikācijām,
ekspertu viedokļiem
praktiski pētījumi
Bioloģiski aktīvo vielu (vitamīni, aminoskābes, polisaharīdi) koncentrācijas mūsu audzētajās sēnēs. Bioloģisko aktīvo vielu koncentrācija tika laboratoriski noteikta zinātniskā pētījuma ietvaros. Tas ir pamats medicīniskā efekta noteikšanai. Izmantojam mūsu pašu un Latvijas Universitātes veikto zinātniskā pētījuma rezultātus, kā arī balstāmies uz starptautiski atzītu zinātnisko pētījumu rezultātiem un ekspertu viedokļiem.
Citāti no zinātniskiem pētījumiem
“P. eryngii polisaharīdiem (β-glikāni) piemīt dažādas bioloģiskās aktivitātes, tostarp antioksidanta, antihiperlipidēmiska, pretvēža, imūnregulatīva, hipoglikēmiska un bakteriostatiska iedarbība,
pateicoties kam šīs sēnes tiek proponētas kā funkcionālā pārtika ar veselību atbalstošām īpašībām."
"Polisaharīdi ir svarīgi zarnu mikrofloras
veselīgumam, kā arī β-glikāni veicina holesterīna normāla līmeņa uzturēšanu asinīs.”
ZINĀTNISKĀ LITERATŪRA
SAITES UZ PĒTĪJUMIEM
Vetter, J. (2019) Biological values of cultivated mushrooms – a review. Acta Alimentaria. 48(2), 229–240
Reis, F. S., Barros, L., Martins, A., Ferreira I. C. F. R. (2012) Chemical composition and nutritional value of the most widely appreciated cultivated mushrooms: An inter-species comparative study.
Food and Chemical Toxicology. 50, 191–197.
Keegan, R.-J. H., Lu, Z., Bogusz, J. M., Williams, J. E., Holick, M. F. (2013) Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans. Dermato-Endocrinology. 5(1), 165–176
Palacios, I., Lozano, M., Moro, C., D’Arrigo, M., Rostagno, M. A., Martínez, J. A., García-Lafuente, A., Guillamón, E., Villares, A. (2011) Antioxidant properties of phenolic compounds occurring in
edible mushrooms. Food Chem. 128(3), 674–678.
Özcan, Ö, Ertan, F. (2018) Beta-glucan Content, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Some Edible Mushroom Species. Food Science and Technology. 6(2), 47-55.
Mirończuk-Chodakowska, I., Kujawowicz, K., Witkowska, A. M. (2021) Beta-glucans from fungi: Biological and health-promoting potential in the COVID-19 pandemic era. Nutrients. 13, 3960
Jeng-Leun Mau, Yen-Pin Lin, Pei-Ting Chen, Yu-Hsin Wu, Jin-Torng Peng. (1998) Flavor compounds in king oyster mushrooms Pleurotus eryngii. J. Agric. Food Chem. 46, 4587-4591.
Yan, J., Meng, Y., Zhang, M., Zhou, X., Cheng, H., Sun, L., Zhou, Y. (2019) A 3-O-methylated heterogalactan from Pleurotus eryngii activates macrophages. Carbohydrate Polymers. 206, 706-715.
Chen, L., Zhang, Y., Sha, O., Xu, W., Wang, S. (2016) Hypolipidaemic and hypoglycaemic activities of plysacharides from Pleurotus eryngii in Kunming mice. International Journal of Biological
cromolecules. 93, 1206-1209.
Akyüz, M., Kirbağ, S. (2010) Element contents of Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) quel. var. eryngii grown on some various agro-wastes. Ekoloji. 19(74), 10-14.
Vitamīns D
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8538717/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-d2-vs-d3
Aminoskābe L-Ergotenīns
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8971627/
Vitamīns B2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037471/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/riboflavin-vitamin-b2/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525977/
https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-023-04749-5
Vitamīns B5
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563233/
https://scholar.google.lv/scholar?q=vitamin+b5+research&hl=en&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pantothenic-acid-vitamin-b5/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/
https://www.kcl.ac.uk/open-global/biomarkers/vitamin/vitamin-b5
ĀBOLU etiķis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323721
https://www.forbes.com/health/supplements/apple-cider-vinegar-benefits/
https://health.clevelandclinic.org/exploring-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38028980/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-apple-cider-vinegar
Vispārēji
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/pleurotus-eryngii
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32558497/
https://www.mfd.lv/lv/post_info.php?cPath=128&products_id=627
https://www.healthline.com/nutrition/oyster-mushroom-benefits